Balantidium parazita

Nő: 18 éves korig Betegség leírása: A Balantidium coli egysejtű parazita által stepanov paraziták vastagbélgyulladás, mely a vastagbél nyálkahártya necrosisával jár, balantidium parazita, tályogok alakulnak ki, melyek hasonlítanak az invazív amoebiasishoz.

balantidium parazita

Betegség lefolyása: A kórokozó a Balantidium coli nevű egysejtű parazita, világszerte előfordul, de leggyakoribb a trópusokon. Két megjelenési formája van: a hosszú ideig életképes, ellenálló cysta forma illetve a bélben ebből kialakuló, magát a gyulladást és fekélyképződést kiváltó, kevésbé ellenállóképes trophozoid forma.

balantidium parazita

Balantidium parazita fertőzés a cystával szennyezett élelmiszer, víz lenyelésével történik, rossz higiénés viszonyok hajlamosítanak fertőzésre. A bélbe jutott cysták átalakulnak trophozoitákká, és a vastagbél nyálkahártya elhalását necrosis okozzák, fekélyek, tályogok alakulnak ki, melyek hasonlítanak az invazív amoebiasishoz.

balantidium parazita

Számos esetben tünetmentes a fertőzés, de előfordul étvágytalanság, hasi fájdalom, hasi-görcs, típusos a székrekedéssel váltakozó krónikus hasmenés, súlyvesztés. Átmenetileg súlyos dysentéria is kialakulhat, véres-nyákos széklettel.

balantidium parazita

A diagnózishoz a székletből cysták vagy trophozoitok kimutatása szükséges illetve a fekélyekből nyert biopszia alapján lehetséges. Kezelése tetracyclin antibiotikummal történik, enyhe és középsúlyos esetek prognózisa jó, súlyos esetben szövődményként bélperforáció, vérzés, halálos kimenetel is előfordul.

balantidium parazita

Megelőzési és más fontos tanácsok: Ügyeljünk a személyi higiénére, főleg zsúfolt környezetben illetve gyermekközösségekben.

Fontos információk