Drótféreg parazita, Drótféreg van az édesburgonyában - Agrofórum Online

Drótféreg van az édesburgonyában

gyógynövények férgektől felnőtteknél

József kérdése: Édesburgonya termelőként nagy kárt okoznak a drótférgek, hogyan tudok védekezni ellenük? Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó Az édesburgonya azon kultúrnövényeink közé tartozik, melynek a földalatti részeit fogyasztjuk. Ebből adódóan drótféreg parazita talajban károsító kórokozóinak, kártevőinek köre nagymértékben megegyezik a burgonya, sárgarépa, petrezselyem, retek stb.

  1. Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen - Drotféreg elleni vedekezes
  2. Drotféreg kukorica, Parazita tabletta tanfolyam
  3. Rúnák paraziták ellen

Az édesburgonya batáta leggyakoribb talajlakó kártevői a pattanóbogarak Elateridae lárvái 1. Ezen kívül komoly problémát okozhatnak a lótetvek Gryllotalpidae és a fonálférgek Meloidogyne is.

Drótféreg 2

A fent említett kártevők hasonló életmóddal rendelkeznek, a telet lárva alakban töltik. A hagyományos talajfertőtlenítő készítmények folyamatos kivonásával az drótféreg parazita való védekezés egyre nehézkesebb, drótféreg parazita olyan kiskultúrák esetében, mint az édesburgonya, amiben egyébként jelenleg nincs lehetőség engedélyezett kémiai drótféreg parazita szerek alkalmazására, ezért a talajlakó kártevők elleni védekezés a batáta esetében különösen összetett kérdés, komplex termesztéstechnológia elemek alkalmazásával oldható csak meg.

paraziták rugókban

Kémiai készítmények híján csupán a talajlakó kártevők gyérítéséről beszélhetünk, melynek első lehetősége az elővetemény kiválasztásánál kezdődik. Felhívnám a figyelmet, hogy az idei év végén kivezetésre kerülnek a neonikotinoid hatóanyagok, melyek kiválóan gyérítették a szóban forgó kártevőket.

paraziták testben való jelenlétének tünetei felnőtteknél

Mivel az általánosan alkalmazott zöldtrágyanövények kedvelt peterakó helyei a fent említett pattanóbogaraknak, vetési bagolylepkéknek, ezért kerüljük ezen növények vetését és inkább tartsuk feketén a tarlókat.

Biológiai módszerekkel azonban eredményesen gyéríthetjük a talajlakó kártevők számát, csökkentve ezzel a kártételt.

parazita kerek barna

Erre a célra a Boevaria bassiana és Arthrobotrys oligospora hiperparazita gombákat tartalmazó készítmények alkalmazhatók.

A kultúrnövényünk ültetése előtt héttel még végezhetünk kémiai úton totális talajfertőtlenítést, melyre a dazomet hatóanyagú készítmény az engedélyezett.

parazita gyógyszeres fórum

Ez a módszer kifejezetten drága, de a talajlakó kártevőkön kívül a talajlakó kórokozók és a talajban található gyommagvak ellen is eredményesen tudunk védekezni. Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:.

milyen gyógyszerek tisztítják a parazitákat

Fontos információk