Napraforgó parazita

napraforgó parazita

napraforgó parazita fekete férgek egy álomban miért

Nem kémiai védekezési lehetõségek a napraforgó kórokozóival szemben Oldalszám: 48 napraforgó parazita Magyarország a napraforgó termésátlagok és a mag olajtartalma tekintetében világviszonylatban az elsõk között szerepel. A növény eredményes termesztésének egyik kulcsa a kórtani problémák megoldása.

A patogén szervezetek közül elsõsorban a mikroszkópikus gombák fertõzésével kell számolni. Az ellenük való védekezésben a kémiai kezelések — csávázás, állománypermetezés, napraforgó parazita — mellett, a napraforgó bonyolult és komplex növénykórtani problémái miatt kiemelkedõ szerep jut a helyes terület- és fajtaválasztásnak, az agrotechnikai elemek és a biológai védekezési lehetõségek — Trichoderma sp.

Hazánkban az olajos magvú növények napraforgó parazita a napraforgót termesztik legnagyobb területen. Vetésterülete elérte, sõt egyes években meghaladta az ha-t, így a búza és a kukorica után a harmadik helyen áll.

napraforgó parazita ordit mint a faba szorult féreg jelentese

A kórokozók elleni védekezés meghatározó jelentõségû a sikeres napraforgó termesztés szempontjából. Ennek nélkülözhetetlen eleme a kémiai védekezés, mely csávázás és általában kétszeri állománykezelés formájában valósul meg. A kémiai kezelésekhez tartozik a deszikkálás, amely fertõzött állományokban a kórokozók által okozott veszteségek csökkentését is szolgálja.

napraforgó parazita milyen parazitákra van szükséged

A kemikáliák használata önmagában nem biztosít kielégítõ megoldást. Az agrotechnikai, genetikai és biológiai védekezés elemeinek, lehetõségeinek ismerete és alkalmazása napraforgó parazita eredményes napraforgó termesztés alapvetõ feltétele. A napraforgó termesztésében a napraforgó parazita és baktériumos fertõzések nem játszanak jelentõs szerepet. A gombák által okozott betegségek évjárattól függõen eltérõ mértékû, de szinte minden évben nagy termésveszteséget okoznak.

Napraforgó gyomirtás kompromisszumok nélkül

A rozsda Puccinia helianthia lisztharmat Erysiphe cichoracearum és a szeptóriás levélfoltosság Septoria helianthi a napraforgó kevésbé jelentõs orvosság a férgek cseppenként közé tartoznak. Ellenük a vetésforgó helyes kialakításával, a növénymaradványok leszántásával és rezisztens hibridek termesztésével eredményesen védekezhetünk.

Vajvirágfélék

A napraforgó fontosabb betegségei a következõk: Peronoszpóra Plasmopara halstedii Az elsõdlegesen fertõzött növények gyakran már szikleveles korban elpusztulnak. A növények törpülnek, a szár ízközei lerövidülnek, ezért a levelek sûrûn állnak.

napraforgó parazita a parazita tetszőleges gazdaszervezete

A levél színén nagy, sárgás-zöld foltok vannak, melyek fonákán sûrû fehér penészbevonat képzõdik. A tányér felfelé áll, nem hoz termést. A növények fiatalon elpusztulnak. A másodlagos fertõzések következtében a leveleken sárgás foltok képzõdnek, a fonáki részen penészgyeppel.

Durum Days 2020

A kórokozó az erek mentén szétterjedhet a növényben 1. Ilyenkor a megbetegedett rész felett az elsõdleges fertõzéshez hasonló tünetek alakulnak ki. A gomba fennmaradását a fertõzött növényi részekben képzõdõ vastag falú ivaros spórák, az oospórák biztosítják, melyek a talajban évekig megõrzik fertõzõképességüket.

Szádor, az agresszív élősködő — A védekezés lehetőségei a napraforgó-termesztésben This is the first tab A napraforgót károsító szádorfajok kártétele és az ellenük való biológiai védekezés lehetoségei A szántóföldi növények betegségei Nem kémiai védekezési lehetõségek a napraforgó kórokozóival szemben A szántóföldi növények betegségei Digitális Tankönyvtár A parazita növények génlopással válnak egyre sikeresebbé lelekfilmes. A kórokozó kifejlett növények A penészkiverődésre jellemző, hogy először a főér mentén, majd az oldalerek vonalában húzódik napraforgó parazita a levéllemezre Kifejlett állapotban a tünetek is biztosabb támpontot adnak az azonosításhoz. A parazita növények génlopással válnak egyre sikeresebbé lelekfilmes. Ezekből rajzóspórák szabadulnak ki.

Az áttelelés történhet micéliumokkal is, melyek a kaszat héja alatt maradnak fenn. A spórák csírázásához és a fertõzés kialakulásához 15—20°C hõmérséklet és a talajban cseppfolyós víz jelenléte szükséges. Fehérpenészes szár- és tányérrothadás Sclerotinia sclerotiorum A betegség jelenleg hazánkban napraforgó parazita napraforgó termesztés legjelentõsebb növénykórtani problémáját okozza.

A fertõzött kaszatból, vagy a talajból induló fertõzés eredményeképpen a csíranövény elpusztul.

Navigációs menü

A bimbók megjelenésekor a száralapon világosbarna foltok alakulnak ki, melyeken a környezõ talajra is kiterjedõ fehér napraforgó parazita jelenik meg. A száron szintén világosbarna, ovális, koncentrikus mintázottságú foltok láthatók. A növény lankad, hervad, kidõl. A szár szövetei tönkremennek.

Miért jó a SUNEO napraforgó?

A bélszövet helyén fehér micéliumszövedék, majd benne nagyméretû szkleróciumok képzõdnek. A tányér fonáki részén nagy, vizenyõs foltokon pusztul a növény szövete, csak a rostok maradnak vissza.

Orvosi szemvidító A vajvirágfélék, néha szádorfélék vagy szádorgók Orobanchaceae az ajakosvirágúak Lamiales rendjébe tartozó növénycsalád. Több génusz korábban a polifiletikusnak bizonyult Scrophulariaceae sensu lato tágabb értelemben vett görvélyfűfélék részét alkotta. Jól megalapozott, monofiletikus családot alkot. Kozmopolita családképviselői előfordulnak Eurázsia mérsékelt éghajlatú részein, Észak-AmerikábanDél-AmerikábanAusztráliaÚj-Zéland és a trópusi Afrika egyes részein.

Közöttük számos szabálytalan alakú, nagyméretû szkleróciummal. A tányér színén a gomba a kaszatok között fejleszti micéliumát, mely szkleróciummá tömörülve a kaszatok által meghatározott formájú, szabályos rácsot alkot.

  1. Növényvédelem A napraforgó fontosabb kórokozói és kártevői
  2. Milyen étel parazitákból
  3. ÖMKi - A napraforgó fontosabb kórokozói és kártevői

A tányér szétesik, a teljes termés veszendõbe mehet. A gomba szkleróciumokkal a talajban, vagy a kaszatok közé kerülve, valamint micéliummal a kaszat héja alatt telel. A szkleróciumok több évig megõrzik életképességüket.

napraforgó parazita tüdő aszcariasis felnőttek tünetei és kezelése

A gombának több száz gazdanövénye van szója, bab, mustár, repce, mézontófû stb. A fertõzéshez a 20°C körüli hõmérséklet, a csapadékos idõjárás, a sûrû állomány, a vontatott kelés és a túlzott nitrogén mûtrágyázás kedvezõ. Szürkepenészes rothadás Botryris cinerea A növény minden föld feletti része megbetegedhet. A fertõzött részeken világosbarna vizenyõs, rothadó foltok képzõdnek. Ezeken jelenik meg a dús, szürke penészbevonat, melyen hatalmas tömegben képzõdnek az egysejtû konídiumok.

A fertõzött tányér leszakad a szárról. A gomba apró szkleróciumai a kaszatok között vagy a talajban évekig életképesek maradnak. A kórokozó a kaszat héja alatt micélium formájában szintén áttelelhet, ami csíranövény pusztulást okozhat. A betegség járványos napraforgó parazita a csapadékos, enyhe idõjárás, a sûrû, gyomos növényállomány, a növény sérülései segítik.

Alternáriás levél- és szárfoltosság Alternaria helianthi, A. Napraforgó parazita szár belsejében az elõbbi gomba szürkés-zöld, míg utóbbi lilás elszínezõdést okoz. A fertõzés kiterjed a tányér fonáki részére és a kaszatokra is.

Vajvirágfélék

A gomba a kaszatokban, illetve a fertõzött növénymaradványokban telel. A betegség az idõsebb növényeken, meleg, párás nyári idõben jelenik meg. Hamuszürke szártõkorhadás Macrophomina phaseolina A beteg növények a virágzást követõ idõszakban lankadnak, majd elhervadnak. A szár alsó része szürke, a bõrszövet leválik.

Tartalomjegyzék

A szár belsejében nagy tömegben képzõdnek a gomba mákszem méretû mikroszkleróciumai. A kórokozó polifág. Áttelelése elsõsorban fertõzött növényi maradványokban történik.

Fontos információk