Parazita áldozat, Parazita áldozat, 1. Keltetőrobot-katicák

parazita áldozat

parazita áldozat

Kiszívja áldozata génjeit a vámpírnövény Parazita áldozat Parazita áldozat Bátky Zoltán tech-újságíró és zenész. Jön a Halloween, mindenki ijesztget mindenki mást maszkokkal, zombis történetekkel és egyéb rémségekkel, szóval úgy gondoltuk, mi a tudománnyal tesszük ugyanezt.

Parazita áldozat

Mutatunk öt olyan rémisztő esetet az állatvilágból, ahol zombik, paraziták és testrablók játsszák a főszerepet. Keltetőrobot-katicák A kedves, pettyes állatokat nem mindenki kezeli olyan cukin, mint egy átlagos óvodás.

A Dinocampus coccinellae nevű darázsfaj ugyanis konkrétan élő keltetőnek használja őket. Sunyi szemparazita irányítja a halakat Origo A fejletlen és kifejlett szemmétely ráadásul különböző módon manipulálja áldozatát.

Amikor a paraziták teljesen kifejlődnek, már pont az ellenkezőjét csinálják, valósággal megvadítják a halakat, így azokat a madarak könnyűszerrel kiszúrhatják.

Parazita áldozat, 1. Keltetőrobot-katicák

A szárnyasokba jutó élősködők életciklusa ez után újrakezdődik. A szemmételynek Diplostomum pseudospathaceum a sikeres reprodukcióhoz három különböző állatra van szüksége.

parazita áldozat

Először a paraziták a madarak emésztő-szervrendszerében párosodnak, majd a megtermékenyített peték a széklettel együtt távoznak a szárnyasok szervezetéből. A petékből a vízben kikelnek a lárvák, amik aztán édesvízi csigákat fertőznek meg.

A parazita HUN [p] [Teljes film] Itt egy ideig növekednek, majd ideiglenes otthonukból kiszabadulva következő célpontjaik a halak lesznek.

parazita áldozat

Az érett mételyek által fertőzött halakat a madarak végül elfogyasztják, a ciklus pedig elölről kezdődik. Kasztrált rákok A Diplostomum pseudospathaceum kifejlett formájaForrás: Mikhail Gopko A fent vázolt életmódot folytató élősködők arra is képesek, hogy parazita áldozat viselkedését befolyásolják, gondoljunk a macskákat végső gazdatestnek tekintő Toxoplasma gondii-ra, amelynek köztes gazdája az egér.

Parazita áldozat. Kiszívja áldozata génjeit a vámpírnövény Parazita áldozat

Hogy a rágcsáló könnyen egy karmos mancsba fusson, a parazita úgy módosítja az áldozat viselkedését, hogy az ne féljen a cirmostól. A kerülő utat egyszerűbben hívhatjuk játszmának is.

parazita áldozat

A játszma lényege, hogy parazita áldozat korai sérülés köré a sérült védelmi mechanizmus épít ki. Van, aki a bántásra meneküléssel reagál, van, aki eltúlzott agresszióval, megfélemlítéssel.

Van különbség fiatal és felnőtt szemmétely között is Korábban kimutatták, hogy a fejletlen mételylárvákkal fertőződött halak lassabban úsznak, mint egészséges társaik, ezáltal pedig szinte láthatatlanok a rájuk parazita áldozat állatok számára.

Parazita áldozat, Kiszívja áldozata génjeit a vámpírnövény Parazita áldozat

Az új kutatás során kifejlett szemmételyekkel fertőztek meg parazita áldozat pisztrángokat. Mindebből nem nehéz kitalálni, hogy miért: a parazita áldozat szemmételyek már szaporodóképesek, nem érdekük, hogy tovább bujkáljanak a látószervben. Ám, míg az egészséges példányok sokáig mozdulatlanok maradtak, a kifejlett parazitákkal fertőzött egyedek hamar, még a veszély elmúlta előtt ismét aktivizálták magukat.

Azt is megfigyelték, hogy a fertőzött halak között is vannak eltérések, például a fejletlen parazitákat magukban hordozó kopoltyúsok tovább maradtak dermedtek, mint a kifejlett élősködőt hurcolászó társaik. Az eredményeket a Behavioral Ecology and Parazita áldozat című tudományos szakfolyóirat publikálta.

Fontos információk